SVETSКO-ISTORISКI ZNAČAJ 30. JANUARA 1933

Izjava predsednika Srpske vlade generala g. Milana Nedića

Povodom 10-godišnjice dolaska na vlast nacional-socijalista u Nemačkoj, Pretsednik Srpske vlade, general M. Nedić dao je sledeću izjavu:

Dolazak nacional-socijalista na vlast u Nemačkoj pre deset godina bio je od sudbonosnog značaja ne samo za nemački narod, već je i od ogromnog istoriskog značaja za sve evropske narode, za celu Evropu, kao i za ostali svet. Ovaj događaj pretstavlja nesumnjivo prekretnicu u istoriji čovečanstva, čiji je zakon da ide putem napretka, odbacujući preživele oblike i okvire, nalazeći uvek nove odgovarajuće oblike i stvari.

Кada je 30. januara 1933. godine Adolf Hitler preuzeo voćstvo Nemačke, pod poznatim tragičnim okolnostima, sa ciljem da ostvari svoj program za spas nemačkog naroda, on je istovremeno započeo da ispunjuje svoju misiju oslobodioca Evrope od prevlasti i mešanja vanevropskih sila u sudbinu evropskog kontinenta. Zato je bilo potrebno da Nemačka ozdravi i da se preporodi, da postane jaka i moćna.

Adolf Hitler sa nacional-socijalističkom strankom, imajući neograničeno poverenje nemačkog naroda, stopio je Nemačku u jednu granitnu državnu celinu i stvorio duhovno jedinstvo nemačkog naroda, kao nikad ranije. To delo, koje je on ostvario za deset godina ostaće zabeleženo u istoriji kao jedna nenadmašna epopeja stvaranja i podizanja.

Takva Nemačka, nacional-socijalistička Nemačka, pod voćstvom Adolfa Hitlera, jedina je bila u stanju da preuzme mušku i odlučnu borbu za oslobođenje Evrope od jevrejsko-masonskog kapitala i za njen spas od boljševičke nemani, koja je grozila uništenjem evropske kulture, kulturnog života u celom svetu.

Nemačka oružana sila, preporođena i nadahnuta voljom vođe Rajha, u nizu pobeda, jedinstvenim u ratnim analima, srušila je sve prepone koje su joj stajale na putu, stvorila preduslove za izgradnju Nove Evrope, i odstranjujući iz nje vanevropske uticaje obezbedila njene svetske misije.

Još je veličanstvenija uloga Nemačke u suzbijanju navale crvene nemani, koja je htela uništenje nacional-socijalističke Nemačke kao najsigurnijeg bedema za odbranu evropske kulture od azijatskih hordi, anarhije i haosa boljševičke revolucije.

Herojskom borbom, svojom prolivenom krvlju za odbranu Evrope, Nemačka osvedočuje pravo da nosi evropsku misao i da predstavlja evropsku kulturu i napredak Evrope prema varvarstvu jednih i prema eksploataciji drugih.

Srpski narod, koji svojom istorijom i svojim težnjama nerazlučno pripada Evropi, koji ima duboko usađeno poštovanje za herojizam i žrtvu, shvata smisao ove borbe koju Nemačka sa svojim evropskim saveznicima vodi za spas Evrope.

Trudeći se da razume nenadmašne tekovine nacional-socijalističke Nemačke u svim oblastima nacionalnog života, pripremajući se duhovno da izvrši svoju nacionalnu obnovu u duhu novog vremena, srpski narod čuvajući mir i red, predan neumornom radu, potvrđuje svoj smisao za evropsku solidarnost i svoju volju da sarađuje u Novoj Evropi za svoje dobro i za buduću veličinu Evrope.

Srpski narod, 30.01.1943.