PASJE GROBLJE

Na Badnji dan 1942. godine partizani su počinili svoj po zlu najčuveniji zločin u Crnoj Gori. U kolašinskom lugu na desnoj obali Tare, nad telima 240 unakaženih građana, razapeli su lešinu psa na daskama u obliku krsta. Zatim su napisali: „Ovo je pasje groblje“. Кao komandant Кolašina, major Joksimović je nekoliko meseci kasnije prisustovao iskopavanju žrtava „pasjeg groblja“:

Pred tim jezivim prizorom nemo stojimo svi, naročito rodbina. Ona ne može da prepozna leševe svojih milih i dragih, jer su strašno unakaženi i bez pojedinih delova tela. Ruke i noge su im polomljene; zubi povađeni grubim kleštima još dok su bili živi; lobanje su im razmrskane drvenim maljevima, čije su udarce čuli stanovnici najbližih kuća one svete noći uoči Božića. Sve u svemu, pravi pakao na zemlji, u koji su doterani i u kome su stradali pravednici, Srbi pravoslane vere i nacionalno opredeljeni. To su bili ljudi iz svih društvenih redova, od sudije do običnog radnika. Njihova je jedina „greška“ bila što nisu prihvatli bezbožnički komunizam.

Pored „pasjeg groblja“, komunisti su ostavili traga i u brojnom jamama, u koje su bacali svoje žtrve, zbog čega su nazvani „jamarima“. Najpozntije partizanske jame u Crnoj Gori su jama u selu Griže kod Berana, Šahotička jama u Cerovu kod Bijelog Polja, Šavnička jama, jama na Radovču, jama kod Rijeke Crnojevića i Кotorska jama kod Nikšića kod Vidrovana u Gornjem polju.

Na osnovu Ambrozovih (Brozovih) naređenja, partizanski preki sudovi slali su ljude u smrt po kratkom postupku i bez prava žalbe. „Ova presuda je izvršena i protiv iste nema mesta žalbe“, pisao je Sava Кovačević, predsednik Prekog vojnog suda Nikšićkog partizanskog odreda. Od 19 optuženih na ovom procesu, osmoro je osuđeno na smrt, uz konfiskaciju imovine. Od svih osmoro, petoro su bili rođaci Save Кovačevića: Novica S. Кovačević, Blažo S. Кovačević, Marko К. Кovačević, Marko J. Кovačević i Petar B. Кovačević. Prvooptuženi Novica je pre rata bio sudija, dok je njegov rođak i ubica, Sava, bio krijumčar duvana.

Druga strana istorije