HRABROST, ČVRSTINA, VOLJA – Helmut Stellrecht

HRABROST

Hrabrost je najlepša i najplemenitija osobina koju čovek može da poseduje. Onaj ko nema hrabrosti nije muškarac. “Hrabrost juriša” je prelepa. Osećaj da se sve rizikovalo radi visokog ideala oslobađa i daje snagu i oduševljenje za dalje. Hrabrost čoveka nosi kao da ima krila i puni njegovo srce. Napad u životu postaje imperativ. Кada sve zavisi od jedne karte, kada neko može da izgubi sve, ili da osvoji sve, tada je život na vrhuncu. Кo se nikada nije usudio da napadne ispunjen hrabrošću, nikada zapravo nije ispunjeno živeo. Pored “hrabrosti juriša” stoji “odlučna hrabrost” onih koji se suočavaju sa teškom sudbinom. Sudbina je velika i moćna, ali veća je još uvek osoba koja je stojički podnosi. Život je često teži od smrti. Кukavica se toga drži. Niko se ne susreće sa izazovima većim od snage koja mu je data da se sa njima nosi. Hrabrost nadvladava sve. Кada neko učini sve što je u njegovoj moći, dobra sreća mu pokaže novi put i pomogne mu na njemu. Ali to zapravo nije dobra sreća. “Odoliti svim silama, nikada se ne predati, biti jak, zove vojsku bogova!” Hrabrost nije potrebna samo muškarcu, vojniku, već i ženi. U muškoj bitci napad je najveća hrabrost. Za ženu je to donošenje novog života na svet. Muškarci koji više ne žele da vode rat ne mogu se suočiti sa majkama koje daju novi život rizikujući svoj. Hrabrost je najplemenitija osobina muškarca i žene. Određuje bitku i izvojeva pobedu.

ČVRSTINA

Život zahteva čvrstinu. Mora se gorljivo težiti idealu čvrstine. Biti čvrst zbog života, postati borac, pobediti. Naša stvarnost je takva. Goruća vrućina leti, nemilosrdna hladnoća zimi, dugi marševi u vlagi i hladnoći. Raditi dugo u fabrici, ili iza mašine. Podnositi glad i žeđ, spavati na goloj zemlji, ne predati se u bitci, nikada, bez obzira koliko se sve činilo beznadežnim, baciti prazni pištolj u lice neprijatelja, posegnuti za njegovim vratom, ne mareći za sebe, makar to dovelo do smrti. Biti borac, borac sa verom u svoj cilj, iako svi kažu da je cilj pogrešan. To nosi pobedu, pobedu koja pripada onom jačem. Nikada ne smeš odustajati u bitci ili na radu. I ako padneš hiljadu puta, moraš načiniti hiljadu i prvi pokušaj. Na kraju ćeš uspeti i biti pobednik, iako skoro iskrvario, skoro se onesvestio, ali ispunjen trijumfom znajući da si ti nadvladao. Ti si pobednik u borbi i pobednik nad samim sobom. Svako se mora pripremiti za svoju bitku. Svako se mora pripremati kao da će jednog dana izboriti odlučujuću bitku za Nemačku. Svako mora biti sposoban da maršira, otrpi glad i žeđ, spavanje na goloj zemlji, biti borac, vojnik od trenutka u kojem počinje shvatati šta je na ceni. Trebaju nam muškarci žilavi i čvrsti poput čelika, tvrđi od ičega na ovome svetu. Samo će oni zavladati velikom budućnošću Nemačke. Želiš li biti jedan od njih, ili stajati sa strane kao slabić? Nemačka će biti zemlja hrabrih i jakih. Ili pripadaš njima ili više nećeš biti Nemac!

VOLJA

Volja je ono što te pokreće. Možeš da oklevaš zbog umora, brige, slabosti. Volja te uzdiže iznad svake barijere i naređuje ti da radiš ono što ti govore tvoji osećaji i razum. Čovek bez volje je kao oružje bez municije. Beskoristan je. Ali “gde ima volje, ima i puta”, i gde volja naređuje, biće poslušana, bilo da osoba sledi svoju sopstvenu volju ili onu svoga vođe. Gde postoji vera koja dolazi iz snage, volja će je pokrenuti. Treniraj svoju volju tako da je napeta i spremna, spremna da se opusti u trenucima u kojima bi to trebala, ni sekunde prekasno, ni sekunde prerano. Treniraj svoju volju na malim stvarima dok ne bude dovoljno jaka da donese ono što od tebe očekuje Nemačka.

Helmut Stellrecht, Glauben und Handeln.

Ein Bekenntnis der jungen Nation
Berlin, Zentralverlag der NSDAP,
Franz Eher Nachf. 1943.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>